Няколко умни отговора на няколко глупави въпроса

Как да познаете по думите какъв е полът на събеседникa ви?
Pixabay.com
Случвало ли ви се е да се чудите дали събеседникът ви (виртуален или не) е мъж, или жена? Има такива моменти, в които дори и разположението на звездите не помагат за откриване на отговора. Е, много е лесно. Обичайно, мъжете в разсъжденията си се възползват от логиката и фактите, а жените предпочитат да подкрепят твърденията си с множество дълбоки размишления и, разбира се, с емоции. Или по-точно казано – за жените са присъщи пълни, завършени изречения, често изпълнени с емоционални прилагателни (фантастичен, необикновен, страхотен и т.н.), а също и междуметия, като "охо!", "ах!", "ех" и т.н. Мъжете, от своя страна, предпочитат да използват повече глаголи и съществителни. И още нещо! Когато мъжът описва някоя рокля, например, той ще каже просто, че тя е «червена», докато жената ще предпочете описание от сорта на "виненочервена, с леки нюанси на червен?!". Друго характерно за силния пол е това, че често те измислят прякори, а също прикриват своята недосетливост с изрази като „оная тъпотия”, „онова” и т.н.

Боли ли ги главата елените, козлите и всички рогати същества след бой?
Pixabay.com
Често сте виждали, дали по телевизията, или пък в интернет, а защо не и на живо?! бой между елени, например. Рогатите животни нямат сътресение на мозъка след бой, за разлика от нас. Черепът им е устроен така, че животното да не изпитва болка при боя. Е, различно е положението при обикновеното главоболие. Всички животни могат да имат главоболие, но това не е свързано с устройството на черепа им, нито с боевете.

Има „Мечки-стръвници”, а има ли „таралеж-стръвник”? Опасни ли са?
Pixabay.com
Както сте запомнили още от училище, таралежите и мечките са тези, които спят зимен сън. Е, понякога мечките не успяват да се нахранят добре през есента, затова се пробуждат зимата. И стават опасни. Много опасни. Търсят храна, нападат всичко, което им се изпречи на пътя. Таралежите също могат да имат зимно безсъние и да ходят по гората, в търсене на храна. Но, за разлика от мечките, таралежите трудно се адаптират към изменението на времето – големият студ им се отразява зле, шансовете им за оцеляване са почти минимални. И не, таралежчетата не са опасни, а напротив - сладки са!

Защо страдащите от амнезия не забравят езика си и не губят способността си да разговарят?
Wikimedia.org
Формирането на речта приключва до шестата година на човек. По този начин, речевия навик съставлява основното ядро на личността и тези знания са защитени. Областите, отговарящи за речта се разполагат дълбоко в мозъка. Когато става дума за речта, двете полукълба на мозъка взаимно си помагат. Ако едното полукълбо страда, то другото поема отговорността за жизненоважните функции, в това число и речта. Паметта е разположена на самата повърхност, тя е най-малко защитена, затова се и губи при амнезия.

Защо посоката при тичане е винаги обратната на часовниковата стрелка?
Pixabay.com
Традицията се е съхранила още от времето на Древна Елада, където спортът се е противопоставял на природата. Идеята е, че спортът е изкуствено създаден, а природата – естествено създадена. Още тогава човеците решили, че трябва да бягат против движението на сянката в слънчевите часове. 

Какво да направим с очите си, за да виждаме в тъмното – като котките?
Pixabay.com
Очевидно е, че нито една котка не би си дала очите на нас, хората, за присаждане. Звучи глупаво, но друг начин да виждаме в тъмното просто няма. Е, няма да изпадам в биологически термини, защото МОЖЕ БИ няма да ги разберете. Идеята е в това, че ретината на всички бозайници, водещи нощен живот (точно като котките), се състои от пръчици, а нашата – от колбички (ние, ако не знаете, сме дневни бозайници). Точно заради тази наша разлика с котките е невъзможно да се промени съотношението между колбички и пръчици.
Ако все пак сте сериозно настроени за нощно виждане – пробвайте да ядете моркови. Каротинът (който се съдържа в морковите), подобрява нощното зрение. Вярно е и че след "полезната" морковената диета може и да се научите да откривате черната котка и в тъмната стая, дори и нея да я няма. :D

Обича ли бялата мечка мед?
Pixabay.com 
Ако случайно срещнеш по пътя бяла мечка, и тя иска мед и ягоди, то знай – тя наистина може да изяде и тях, и теб. Няма значение дали са бели или кафяви мечки – всички те са всеядни. Просто в съзнанието ни излиза картинката с кафявата мечка, ядяща мед, защото тя живее в гората, т.е. има по-голяма възможност да се добере до него. Както знаете, бялата мечка пие coca-cola, пък какво остава за меда.

Защо е толкова трудно да се произнасят скоропоговорките?
Pixabay.com
Всъщност, скоропоговорките не са просто трудни за произнасяне, но и за писане. Причината е, разбира се, мозъкът. Проблемът е в това, че човек се замисля над това, какви точно звуци трябва да произнесе. Именно заради това замисляне, той се забавя, мозъкът му се затруднява и прави грешки. Както във всяко нещо, така и тук дългите тренировки ще дадат своя резултат!


0 коментара:

Публикуване на коментар