Интересни факти за Древен Рим

 Ще ви представя няколко доста любопитни факта за Древен Рим. Ние, съвременните хора, трябва да сме признателни на римляните, тъй като освен правото, те дават началото и на много други нещица, които може да ги видим и днес. Но не всички, за щастие!
Pixabay.com
Някои от наказанията в Древен Рим включвали оставане „насаме” с диво животно, като лъв, например. Такава съдба очаквала и продавач, който продал на съпругата на монарха фалшиви бижута. И докато измамникът чакал от клетката да излезе лъв, изведнъж се появила кокошка. Това предизвикало всеобща веселба. Императорът смятал, че и продавачът трябвало да бъде измамен, за да му се даде урок. Е, страхотна измама! След това даже и го пуснали да си ходи!

В Древен Рим, на погребенията викали клоун, така нареченият архимим. Неговата задача била да имитира жестовете и поведението на покойния. Дори обличал и дрехите му.

В древногръцката колония Масалия (днешен гр. Марсилия, Франция), гражданите не могли просто така да се самоубиват. Желаещите да сложат край на живота си трябвало да се обърнат към Сената, да обяснят причините, подтикнали ги към това решение. Ако сенаторът намирал тези причини за достатъчни, на човека му давали безплатна отрова.

Около гладиаторските арени в Древен Рим, в специални киоски, е можело да се купят животинска мас и пот от гладиатори. Жените ги използвали като козметични продукти.

От първите 15 римски императори, само Клавдий не е имал връзка с мъж. Това се смятало за необичайно и било осмивано от поети и писатели. Според тях, ако обичаш само жени – сам започваш да приличаш на тях.

В Италия, освен страх от числото 13, нещастливо се смята и числото 17. Обяснението е в това, че на гробовете на древните римляни имало надпис VIXI, което в превод значело «Аз живях» или «Животът ми е приключил». Ако VIXI превърнем в римски цифри, то тогава се получава VI + XI = 6+8=17. Ха!

Обичаят с целувката между младоженците в края на церемонията идва още от Древен Рим. Но тогава той имал малко по-друг смисъл. Самата сватба се смятала за договор, а целувката служела като печат.

Pixabay.com
Жените в Древен Рим нямали лични имена. Те получавали родово име, например Юлия, ако се е родила в рода Юлиеви. Ако в рода имало няколко дъщери, към родовото им име се добавяло и Секунда (втора), Терция (трета) и т.н.

Думата „варвари” възниква в Древна Гърция. Така били наричани всички чужденци, които не  говорели гръцки. Римляните взаимствали тази дума, като с нея са означавали всички народи, освен себе си и гърците. По-късно варвари били наричани всички чужденци, които са представители на чужда култура.

Древноримската публика обичала кървави зрелища не само при гладиаторските боеве, но и на театрални представления. Ако наистина актьорът е трябвало да умре, в последния моменти са могли да го заменят с престъпник и да го убият. На сцената.

Римляните имали „малко” лични имена – например около 70, от които реално използвани са около 20. Когато се налагало да ги изписват, те ги съкращавали от 1 до 3 букви. Например, името Публий, се съкращавало до П., защото други разпространени имена на тази буква не е имало.

Грешно се смята, че Канарските острови са получили наименованието си от голямото количество живеещи там канарчета. Всъщност – птицата е наименована в чест на острова. А името произтича от латинската дума canis  куче. Така древните римляни са нарекли острова, когато се сблъскали с обитателите му, които обожествявали кучетата. И сега на герба на Канарските острови щитът се поддържа именно от кучета

wikimedia.org

В Древен Рим съществувала традиция да се дава лично име само на четиримата най-големи синове, а останалите, вместо лично име, имали числително – Пети, Шести (Quintus, Sextus) и т.н.

Древните римляни яли с ръце. Богатите граждани имали специални роби, които използвали косите им, като изтривали ръцете си от тях, след яденето.

В Древен Рим, за престъпниците имало особено наказание – всеобщо проклятие. То включвало всички материални свидетелства за съществуването на престъпника – статуи, надгробни надписи, споменавания в закони и летописи. Всичко това подлежало на унищожаване, за да се изтрие напълно паметта за мъртвия.

Съпругата на римския император Клавдий, Месалина, била много похотлива. По информация на историците Тацит и Светоний, тя имала публичен дом в Рим, но освен това работела като проститутка там. Даже веднъж организирала надпревара с друга известна проститутка и спечелила, като резултатът бил 50 на 25 обслужени клиенти. В полза на Месалина.

И може би не най-добрият завършек, но: в Древен Рим съществували специални бронзови монети за заплащане на услугите на проститутка. На тях били изобразявани еротически сюжети.
Wikipedia.org

0 коментара:

Публикуване на коментар