Фемицид

Фемицид. Някой от вас чувал ли е това понятие? Е, нищо, и аз самата го чух наскоро. Звучи Ви като геноцид, но не е. Нека поиграем със съставните им думички. Гено означава род, а ceado (цид) – убивам. Геноцид е масово унищожаване на расова, етническа или религиозна група, чрез различни методи, най-вече чрез убийство или чрез физически посегателства. Оттук вече може да изходим и какво е Femicide – убийство на жени.

Pixabay.com
 Къде имаме фемицид? Там, където изречението „Ще си имате момиченце” е равно на смърт. Смърт за нероденото дете. И все пак къде?

Китай
Pixabay.com
Китай е най-многолюдната страна в Света. Това от своя страна носи някои негативи за държавата. Има липса на жилища, храна, вода и т.н. За да реши този проблем, Китай реши: Ще води демографска политика. Тази политика се изразява в това, че всяко семейство ще има право на 1 дете. Само на 1. НО! Ако първото дете е момиче, семейството има право на 2-ро. Ако и то е момиче, трето дете е невъзможно. Китайците изглеждат цивилизовани хора, но всъщност те не са. Имат традиции, които спазват и които ги превърнаха в световни убийци на момичета.

Защо момичето е нежелано в китайското семейство? Много просто. Това, което се е случвало преди повече от столетие в България, сега се случва в Китай. Синът остава в семейството си, води си жена и всички живеят заедно. Момичето отива винаги в чуждо семейство и оставя родителите си сами. Защо им е на 2-ма родители момиче, след като няма да има кой да ги гледа, когато остареят? От какво са ръководени тези хора? От егоизъм. От нищо друго. И какво постигнаха китайците, какво постигна държавата? Пълен дисбаланс между мъже и жени. Милиони момчета ще останат без съпруги. И дори и тази политика вече да не се прилага, резултатите от нея ще се отразяват на китайците години наред. Хилядите мъртви момиченца по улицата никога не получиха правото да живеят.

Индия
Pixabay.com
Стотици момичета в Индия са абортирани ДНЕВНО. В по-малките населени места минава “доктор”, който прави прегледи на жените и им съобщава пола на плода. Веднага след това им предлага и услугата за аборт. Ако е момиче.

Защо в Индия, питате вие? Отново заради традициите. Индия е голяма, има разлика между Делхи и Мумбай и други, никому неизвестни градчета и селца. Именно в тези затънтени краища все още съществува традицията, свързана със зестрата. Зестрата в Индия е забранена със закон. Но какво е законът пред традицията? Момичето се „дава” на свекърите му заедно със зестра. Дава се, защото родителите на момичето „се отървават” от товара да отглеждат дъщеря. Тя никога нищо не им носи. Тя не се грижи за тях, когато остареят. Тя ще има нови родители. Дават зестра като благодарност към свекърите за това, че вече тя ще е техен „товар”. Момичетата са само един разход на семейството. Нищо друго. 

Арабският свят
Там няма честа практика да се абортира все още нероденото момиче. Но фемицидът се реализира по-късно. Жената там е никоя. При всяка нейна грешка тя може да бъде убита. Изтезавана. Убивана бива и заради чужди грешки. И никога няма наказани. 
Pixabay.com
До какво ни доведе фемицидът? Смятате, че щом жените пагубно намаляват, това ще ги направи по-ценни в бъдеще? Грешите. Ще стане по-зле. Поради липсата им, ще се увеличи сексуалното посегателство върху тях. Често ще бъдат отвличани и ще бъдат принуждавани да проституират. Това направиха Индия и Китай със Света. Те убиха милиони момичета, и ще продължават да ги убиват години наред.

Но вие не бъдете като тях. Новината, че ще имате момиче е радост. Радост е, защото това е вашето дете, без значение дали е 4-тото момиче в семейството ви, без значение, че няма да има с кого да играете футбол. Детето е дар. И този дар трябва да бъде приеман.


1 коментар: