За Kindle

Вероятно вече сте запознати с това чудо, наречено електронен четец, с неговите предимствата и недостатъци. Ако не сте, може да прочетете ТУК. Не е задължително.
Pixabay.com
Безспорно най-популярният, а според някои и най-добрият четец е Kindle. Появява се преди почти 8 години, през 2007, в интернет магазина Amazon. Оттогава, малко по малко започва и навлизането на електронния четец в Света, и доста по-късно и в България. Първият Kindle (Original) се е продавал на цена от 399 долара!
Сега, дори и за най-новия модел Kindle ще дадете доста по-малко. Не повече от 200 долара. Но нека първо уточня разликата между електронен четец и таблет. Разликата е в екрана. Е, таблетът е доста по-функционален. Става и за филми, и за музика, и за игри. Четецът е за четене. И само за това. 
Екранът на Kindle е с така нареченото E-Ink мастило. Той не се различава по нищо от истинската страница на книга. Без проблем четете на слънце, не се отразява, като тук, например:
Но да продължим с дългата история на Kindle. В последствие се появява и друг, малко по-компактен Kindle 2. Отново бял. По-заоблен и по-симпатичен. Според мен, де. И двата са 6-инчови. Копченцата на двойката са по-заоблени. Kindle 2 е малко по-голям на дължина. Естествено, екранът на Kindle 2 е подобрен. Няма какво да изпадам в подробности. Тези модели не са разпространени в България (да ме извиняват тези, които имат такива устройства!).

Създават и Kindle DX, който е малко по-голям от стандартния Kindle. Със своите 9.7 инча, четецът почти с нищо не се различава от братята си. Подобрение има от страна на продължителността на батерията – издържа с 4 дни повече, с пуснато 3G.
Ето ги и трите устройства в реда, в който са се появили на пазара. От горе на долу:
Wikipedia.org
Kindle Трето поколение
Друго е при Kindle 3. Той вече е черен! Отново има клавиатура, като Kindle Трето поколение излиза чак през 2010г. Разликата с Kindle 2 e в това, че 3 е по-лек с 15%, и по-малък – с 21%. Паметта е увеличена до 4ГБ (при Kindle2 е 2ГБ).
Wikimedia.org
Kindle Четвърто поколение
Тук влиза доста популярният сив Kindle, който вече е по-малък от Kindle 3 и е без клавиатура, а само с няколко копченца.
Pixabay.com
Kindle Touch
Kindle Touch излиза на пазара през 2011. Основната разлика от всички останали Kindle е в това, че има сензорен екран. Цветът му е сив. Моделът го има и с 3G, и с Wi-Fi. Паметта е 4ГБ.
Wikimedia.org
Kindle Пето поколение
Идеалният Kindle за мен (защото е като моя). Основните разлики с Touch-a са, че е черен и че не е със сензорен екран. Той е най-лекият от всички четци. Страниците се прехвърлят с 15% по-бързо от предишните Kindle. Пуснат на пазара от 2012г. Памет – 2ГБ.
Wikimedia.org
Kindle Paperwhite
Може би един от май-масовите четци у нас, пък и навсякъде. Както разбирате по самото му наименование – четецът е с подсветка. Не, не си мислете, че подсветката хаби батерията. Тя отново издържа доста – според създателите – до 8 седмици, при четене по 30 минути в ден. Паметта е 2ГБ, аналогично на Kindle 5. Тежи малко над 200 грама. Може да се намери и с Wi-Fi, и с 3G.
По-късно пускат и Пейпъруайт, 2-ра генерация, т.е. същото, но по-скъпо :D Разликите са в по-бързия процесор (с 25%), може да се намери и с памет – 4ГБ.
Pixabay.com
Kindle Voyage
Излиза през 2014г. 4ГБ памет. Батерията му държи около 21 часа при пуснат Wi-Fi със светлина, настроена на 10. Той е най-тънкият четец и с най-добра резолюция на екрана, което ще рече, че има много добро качество на изображенията. Екранът е по-здрав, а също така има възможност за автоматична промяна на осветлението, т.е. четецът ще се съобразява с тъмнината около нас и ще я настройва спрямо това как би било най-удобно за нас. На картинката ще видите основните външни разлики между двата гиганта.
Wikipedia.org
Kindle Touch 6
Не знам този четец къде да го сложа, затова ще е последен. Забелязвам, че доста хора го купуват, тъй като е на много добра цена. Да, той няма осветление, но пък за почитателите на тъчскрийна и на черния цвят – това е страхотно решение. Има по-бърз процесор от сивия Touch. Ако желаете непременно да е с черен цвят -тук вече изборът си е ваш – дали ще предпочетете компактен Kindle 5 с копчета, или Kindle Touch 6, със сензорен екран.
Pixabay.com
Какъвто и да е вашият избор, мисля че няма да сгрешите! Всички тези четци издържат със седмици без зареждане. А относно паметта – за мен тя никога не е имала значение. Kindle има страхотната функция да си създадете Kindle имейл, на който директно да качвате книгите си. След като книгите са в този имейл, пускате си интернета на устройството и те автоматично се прехвърлят на Kindle, като паметта на четеца остава непокътната! 

Тази статия не е техническа, тя не показва конкретни резолюции и други непонятни за мен неща. Тя показва това, което е по-житейско?! като разлика. Разбира се, преди да си изберете четец, трябва да се поинтересувате по-подробно от характеристиките му, ако имате някакви конкретни предпочитания. Аз лично не виждам никаква разлика в екрана на Kindle 5 и Kindle Paperwhite, например. Букви като букви :)

0 коментара:

Публикуване на коментар