Етажна собственост - що е то?


Pixabay.com

-Вещното законодателство използва термина “етажна собственост” без да определя неговото съдържание, дори го използва нееднозначно.
- Глава 4, ЗС е озаглавена – Етажна собственост;
 -Съгласно чл.37 от ЗС “етажи или части от етажи заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника, могат да принадлежат на отделни собственици – държавата, общините и други юридически или физически лица”.
- Член 38, ЗС определя, че при сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, има общи на всички собственици части на сградата – земята, върху която е построена сградата, основите, външните стени, плочите, площадките, покривите, комините, инсталациите и всичко, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползване.
Характерни признаци на етажната собственост:
1) обект на етажната собственост е само сграда /постройка/; не може да бъде обект на етажна собственост вещ, която е изградена на етажи, например автобуси, кораби и т.н.
2) в архитектурно и строително отношение, сградата трябва да се състои от етажи и други самостоятелни обекти, съгласно техническите правила и норми на строителство; няма значение видът на тези обекти – етажи, апартаменти, магазини;
3) отделните самостоятелни обекти трябва да са технически свързани чрез общи части на сградата – основи, покрив, колони, вътрешни разделителни стени
4) в правно отношение обособените самостоятелни обекти в сградата принадлежат на различни собственици; ако реално обособените обекти не са разпределени в изключителна собственост между съсобствениците, ще е налице обикновена съсобственост върху цялата сграда;
5) общите части на сградата са в съсобственост на отделните етажни съсобственици; всеки от тях има дял в общите части; тези части обаче не могат да се делят;
6) етажните собственици, като изключителни собственици на реално обособени обекти, влизат в правоотношения помежду си и в правоотношения с трети лица във връзка с управлението и използването на общите части.
*За целта се формират органи на управление на етажната собственост.
- Етажната собственост е една модификация на правото на собственост, едно особено съчетание на изключителна собственост върху обособени обекти в една сграда и съсобственост върху общите части.
- Ако има едно дворно място и в него са построени две или повече самостоятелни сгради и те са собственост на различни лица – няма етажна собственост!
- Може да има: в общ парцел са изградени 2 отделни сгради, т.е. къщи-близнаци – тогава имаме ХОРИЗОНТАЛНА етажна собственост;
2.Правен режим на ЕС
- През 1904 г. в България ЗИСС допуска възможност “разни катове на една къща” да принадлежат на различни собственици.
*миграционните процеси към градовете и ограничените възможности за строеж на фамилни жилища налага многоетажното строителство;
*затова трябва да се уредят и отношенията, възникващи между собственици и обитатели в 1 сграда;
* ЗИСС и Закон за кооперативните сдружавания се оказват непригодни
-През 1933 г. се приема Закон за етажната собственост, който за пръв път въвежда и термина “ЕС”.
- През 1935 г. се замяна с Наредба - Закон за ЕС, който действа до 1951 г.
-Тогава влиза в сила ЗС, който урежда общо режима на ЕС.
-Приет е и правилник за управлението, реда и надзора на ЕС- ПУРНЕС.
3. Възникване и прекратяване на ЕС
Възникване
- Няма специално урдени от ЗС способи за възникване на ЕС
- За възникване на ЕС не е необходим специален учредителен акт.
-Началният момент на възникване на ЕС е придобиването на правото на собственост от различни лица върху отделни, обособени обекти в една сграда.

1) Чрез Делба.
- Ако една сграда, етажи или части от нея принадлежат общо на две или повече лица, няма ЕС (а обикновена съсобственост).
-Чл.39, ЗС - съсобствениците могат да си поделят общата сграда по етажи или части от етажи.
* По същия начин може да се раздели общата сграда и по съдебен ред, ако отделните етажи или части от етажи могат да се използват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства по-големи от обикновените.


2)  Чрез строителство, осъществено от ЖСК.
- Целта на ЖСК е участниците да построят сграда и да придобият отделни обекти в нея за самостоятелно позване;
- ЖСК е юридическо лице
*След построяването на сградата тя става собственост на ЖСК.
- след снабдяване на член-кооператора с нотариален акт, той придобива в изключителна собсвтеност обособения обект.
*От този момент възниква и ЕС, защото най-малко двама различни собственици притежават два самостоятелни обекта в една сграда.

3) Чрез договор за групов строеж
- Той дава възможност в съсобствен парцел две или повече лица да построят сграда, като определят жилищата и други обекти, които ще получат след завършване на строителството. - След построяване на сградата възниква обикновена съсобственост между участниците в договора.
- Тази съсобственост се прекратява чрез делба, чрез разпределяне на жилищата и другите обекти съобразно договора; тогава възникват и отношения по ЕС.

4)  Чрез сделка, надстрояване
- ЕС възниква когато със сделка се прехвърля самостоятелен обект от сграда, в която е била до този момент притежание на едно лице
* счита се, че са прехвърлени и съответни идеални части на сградата, макар да не са посочени в нотариален акт
- ЕС възниква и когато имаме надстрояване на съществуваща сграда, собственост на едно лице, от друго лице, което придобива собствеността на надстроения обект и съответен дял от общите части на сградата.

Прекратяване на ЕС.
- Въпреки че в сградата съществува определена общност, тази общност не може да бъде прекратена чрез делба, защото общите части не могат да се делят;
- Има някои други способи:
1) При погиване на сградата.
- Тогава просто липсва обект, по повод на който да съществуват отношения на етажни собственици
- В случай на погиване на сградата материалите от разрушената сграда стават самостоятелни вещи и върху тях възниква обикновена съсобственост с дялове съответни на делът на всеки от бившите етажни собственици.
- Ако земята преди това е била обща собственост и тя ще бъде остане в обикновена съсобственост.

2) Преустройство на сградата.
-Доколкото строителните правила и норми позволяват, възможно е сграда в режим на ЕС да бъде преустроена така, че да се премахнат обособените обекти.
-Например: няколко магазинни и складови помещения се преустройват като се премахват разделителни стени и се образува едно помещение. Бившите етажни собственици стават обикновени съсобственици със съответния си дял върху новия обект.

3) Сливане
- Ако едно лице придобие собствеността на всички обособени обекти – ЕС се прекратява;
- Пример: ако 1 лице изкупи всички обекти или ги наследи, придобие по давност и т.н.;
!!!Прехвърлянето на обособен обект на 3-то лице НЕ прекратява ЕС; 3-тото лице с придобиване на обекти става етажен собственик със свой съответен дял в общите части на сградата;

2 коментара:

  1. Моля да ми дадете отговор на следния въпрос.Сграда на три етажа със трима собственика и самостоятелен магазин на първия етаж,собственост на единия собственик,може ли да се смята за отделен обект.В този случай може ли да се регистрираме по закона за етажната собственост като сграда на три етажа с четирима собственика.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, сграда на два етажа респективно. Два обекта с два различни собственика. За поддръжка на общи части кой закон се прилага?

    ОтговорИзтриване