Депресия?

 Депресията е състояние, в което изпадат най-вече младежи, неспособни да се справят с трудностите, които животът им предлага. До депресия водят и мечтите, които изведнъж стават невъзможни. Депресията може да споходи и хора, които не са претърпели нищо драматично в живота си – просто времето не им влияе добре или имат прекалено много задачи, които трябва да свършат. А самата мисъл за това ги тревожи. И депресира.
pixabay.com

Известният физик Стивън Хокинг наскоро прочете лекция за черните дупки в Лондон в чест на своя 74-ти рожден ден. Нека да припомним, че той е един от най-известните физици, според който черните дупки са вероятният ни достъп към други вселени. А съгласете се, ще е прекалено наивно да смятаме, че сме единствените на този Свят.

Хокинг отговарял не само на научните въпроси, но и на личните. На въпроса как той самият се справя с трудните периоди от живота си, физикът дава много красив отговор, като сравнява депресията с черните дупки:
„Искам да кажа, че черните дупки не са толкова черни, каквито всички си ги представяме. Това не е вечен затвор, както всички мислят. От тях има изход, и възможно е, този изход да е вход към друга вселена. Ако чувствате, че сте попаднали в черна дупка, не се отказвайте – от нея винаги има изход.”

Хубаво е да се отбележи, че още през 1963 година физикът е бил напълно парализиран и лекарите му давали най-много още 2 години живот. Но въпреки диагнозата, ученият не само че оживява, но и до ден днешен продължава да прави открития, да пише книги, да чете лекции и да дава вяра на всички, които са в неговото положение. Създава семейство, има деца и с нищо не показва, че се е отказал от битката, наречена „Живот”.

И като се замислим, неговият съвет действа безотказно. От всяка ситуация има изход, няма да напомням, че дори и в края на тунела има светлина. Но тук, освен светлина, има друга вселена, а с нея най-вероятно има и друга реалност, други хора, друг живот. Не Ви ли е интересно да надникнете в тази друга реалност? Защо трябва да абдикирате преждевременно?

Депресията не е градивна. Тя ни кара да затъваме все повече, докато накрая не се откажем. Депресията е тежка, когато няма с кого да бъде споделена. Депресията е трудна за преживяване, когато човек е сам и не приема чужда помощ.
Но какво е интересното? Депресията се среща често в България и това нерядко води до самоубийства. А причините? Пари. Кредити, заеми, хора, които си искат своето. Това е едната страна на монетата. В бедната България, в която все още голяма част от хората живеят на ръба.

А какво има от другата страна? Смятате, че с парите всеки проблем може да бъде решен? Е, не сте познали. Да вземем за пример хората от Скандинавските страни. Безспорно са богати. Безспорно са осигурени. Но това не пречи да са едни от най-депресираните хора, които често се самоубиват. Причините? Лошият климат, рядкото слънце, забързаното ежедневие "дом-работа". И най-вече това, че когато човек е удовлетворен материално, за него се появяват нови проблеми. Не сте ли се усещали? Имате проблем, той се решава, но веднага си намирате нов такъв, който продължава да ви тормози? Така е и при тях. След като са удовлетворени материално, те усещат, че не това е най-важното, искат да са удовлетворени и духовно, и емоционално.


Затова не съдете държавата, че заради нея сте депресирани. Причината е в самите нас. И вместо да навеждаме глави и да се примиряваме, трябва да не забравяме, че от всяка ситуация има изход. Само от смъртта никой не може да избяга, но ако сме живи и четем това – все още за нас има надежда! Защото всяка черна дупка може да се окаже път към нова Вселена. 

0 коментара:

Публикуване на коментар