Как минава изпитът по юридическа правоспособност?


Вероятно на много бъдещи юристи им остава само това - да вземат и последния изпит, с което най-накрая условно да могат да се нарекат "юристи".
За изпита се говори доста - предимно, че минавало "ей така", без много подготовка. 
Тъй като има много неясноти по самия изпит, нека да разясня, че към 2018 година изпитът минава все още по стария ред - теглим един въпрос от конспекта, сядаме и говорим по него. Ако не се справим успешно с изпита - чакат ни още 2 месеца стаж по институциите, които посещавахме половин година (не знам точно как стоят нещата там).

Подготовката за изпита - съветвам Ви да не я подценявате. Няма как, ако не сте чели въобще, да си вземете изпита! Аз си отделих около месец, като през това време ходех и на работа. Подготвях се от учебника на LawStore, но някои теми ги учех от лекции, тъй като ми беше по-лесно. 

Няколко дни преди изпита, трябва да следите в сайта на Министерство на правосъдието списъците, в които ще има името Ви. Влизате в:
Юридическа правоспособност--->
И виждате дали има излязли заповеди за 2-те дати. Обикновено изпитът се провежда в 2 дни - четвъртък и петък. Всеки месец броят на стажантите е различен - когато бях аз, бяхме около 250 човека, разделени в 2 дни.
Изпитът се провежда в гр. София, на бул. „Княз Александър Дондуков“ № 2А. Не се залъгвайте по улицата. Най-важното е да намерите президентството. От ляво на гвардейците има бариера и зад нея, ако надникнете, ще видите хората, чакащи за изпит. 

Бъдете 10-15 минути по-рано, тъй като служителите започват да четат списъците с имената ни, и съответно разпределението ни в различните комисии. Не забравяйте да вземете личната си карта! След като изкачите мъчителните етажи, започвате да търсите своята стая. Пред стаите, в които са комисиите има списъци с имена. При изпитването понякога вървят по азбучен ред, друг път произволно. При нас беше произволно.
Общото настроение на 3-те комисии (при вас може да са по-малко) беше изключително добронамерено. Никой, ама НИКОЙ няма желание да се заяжда, нито да къса. При моята, както и при другите комисии имаше скъсани, НО те не са говорили нищо. Давана им е възможност отново да си теглят въпрос, давана е възможност да говорят по въпрос по техен избор и нищо. Самите скъсани казваха, че са си заслужили последиците. 
Когато влезете в залата, теглите 1 въпрос, по който пишете. Листа ни се даваха на нас, но мисля че е добре да си вземете. Говорите по въпроса. Някои колеги, веднага след като изтеглеха въпроса започваха да говорят, без да пишат. Задават се и допълнителни въпроси понякога. На мен и на мои колеги не им задаваха въпроси от другите теми. В никакъв случай не се притеснявайте, ако объркате нещо. Комисиите разбират, че ние едва сега завършваме, така че често успокояват, че "това с практиката ще го научите". След като се консултират (комисиите се състоят от 3-ма души), Ви дават Служебна бележка, на която пишат името Ви. С тази служебна бележка отивате в стая (забравих й номера, но беше на същия етаж и ще Ви я кажат още с влизането в сградата), в която Ви връщат Стажантската книжка и дават бележка, на която е посочен IBAN, по който трябва да преведете 12 лева такса, за издаването на Удостоверението за юридическа правоспособност. На същата бележка е посочена и дата, след която може да вземете удостоверението си (горе-долу месец след провеждането на изпита). Получаването на удостоверението става лично или с пълномощно (без нотариална заверка) отново в София, в същата сграда. 

Това са моите впечатления от изпита и съветът ми е да не се притеснявате, но и да не пренебрегвате този изпит. Важен е, а и не е толкова труден, тъй като това е един кратък преговор на основните неща, които сте учили цели 5 години. 


1 коментар:

  1. Кой, мозък ги е измислил тези изпити,след ,като 5 години ,учиш право ,взимаш държавните изпити,получаваш диплома за юрист от СУ ,а не от някой ,друг и накрая пак изпити ,тестове,и някакви си чичачи и лелки,ще ти решат съдбата, да не работиш ,това за което 5 си учил зверски,айде,майната ви създатели на правоспособността.

    ОтговорИзтриване