7 правила от Изтока

Винаги, когато говорите за Изтока Ви идват приятни мисли, нали? Красиви жени с прекрасни тоалети, спокойствие, приказни пейзажи, неповторима култура. Конфуций, Кришна, Шива – познати имена, нали? Веднага Ви напомня за Изтока. Индия, Япония, Китай (и не само, де) – държави, изключително насочени към духовното, даващи превес на душата пред материята. Въпреки някои странности на културите им, Изтокът винаги играе роля на своеобразен гуру, който напътства целия свят. С каква цел? С цел да станем по-добри, да преосмислим нашите действия и да променим поведението си. За да живеем в един приказен Свят, в който властва доброто, справедливото и красивото, разбира се.
Pixabay.com
Предполагам сте чували, че човек трябва да е чист? И не, не става дума за това да сте добре изкъпан и да ухаете на свежест. Става дума за нещо далеч по-сложно. За чистотата на душата. За вътрешната чистота. Ще ви покажа няколко правила, идващи директно от Изтока, които, ако ги следвате, ще се чувствате по-щастливи, а и ще направите и околните такива. А какво по-хубаво от това да сме обкръжени от положителни личности?

1. Чистота на душата. Вашата душа е най-ценното, което имате. Пазете я! Слушайте какво Ви „казва” и никога не игнорирайте желанията й. Ако я следвате, то тогава винаги ще сте на правия път. И позволявайте на душата си да обича – да обича околните, да обича самите вас. Не искайте нищо в замяна, просто обичайте. И давайте. Когато имате – поделете си с тези, които нямат. По-голямо щастие за душата няма.

2. Чистота на мислите. Знаете, че мислите са материални. Тогава ги запазете чисти! Мислете само за положителните неща, които желаете да Ви се случат. И бъдете сигурни – те ще се случат!

3. Чистота на ръцете. Още от малки, може би са Ви плясвали по ръцете, когато сте пипали нещо чуждо. Това трябва да Ви е научило да не докосвате това, което не е ваше. Защо ще попитате? Не, не си мислете за затвор. Въпросът е много по-деликатен. Когато вземете нещо чуждо или го придобиете чрез хитрост и измама, самото нещо (независимо дали са пари или предмет) ще носи негативите, идващи от вашите мисли. Те ще донесат само нещастия, които могат да се изразят както в болести, породени в тялото Ви, така и в нещастия в живота Ви.

4. Чистота на ушите. Пазете ушите си от думи, изричани от злобни, суетни, изплашени и неуверени хора. А ако успеете и да игнорирате клеветите, клюките и грозните подмятания, то тогава ще сте пълен отличник!

5. Чистота на устата. Казват, че мълчанието е злато. Е, да. И тук е така. Мъдреците често мълчат, защото именно чрез мълчанието стигат до прозрението. Не бъдете „бъбривци”, които се обаждат за щяло и нещяло. Избягвайте да многословите, Подбирайте думите си внимателно и говорете красиво!

6. Чистота на очите. И очите трябва да си пазите! Но не от компютри, а от грозни сцени на насилие, жестокост и несправедливост. Опитайте се да не завиждате на чуждото щастие. Да, за някои от Вас може би е трудно, но опитайте да преборите себе си. Опитайте се да се радвате на чуждия прогрес. Стремете се да насочвате погледа си към красивите неща – към природата или към любимите хора.

7. Чистота на дрехите и тялото. Поставям го на последно място, защото смятам, че е най-маловажно и най-лесно постижимо. Ако човек изпълнява горните правила, то той няма как да не изпълни и последното. Нормалният разум го изисква. Винаги изглеждайте добре, грижете се за тялото си, избирайте си красиви дрехи и се чувствайте добре в кожата си J
Pixabay.com

0 коментара:

Публикуване на коментар