Справедливост? Да, бе!

Pixabay.com
Безспорно една от актуалните теми в България са няколкото разразили се етнически конфликта. Да, никой да не ми казва, че това са БИТОВИ конфликти. Те са си етнически. И такива ще има още много.
Не, това не е статия, свързана с политиката. Това е чисто житейска статия, която отразява нечия гледна точка. Колкото и да се говори за това, че конфликтите са изкуствено предизвикани от политици, това мен не ме вълнува. Може и така да е. Но проблемът съществува, без значение кой го предизвиква.
А в какво се корени той? Много просто. Някои хора смятат, че притежават само права, без никакви задължения. Но не само ромите са виновни, виновни са и управляващите. Защото те не предприемат нищо, а няма и да предприемат. Никой не би навредил на гласоподавателите си.
Но аз пък съм се замисляла и друго. Не е ли по-добре да започнат да защитават българина? Нима смятат, че българите са по-малко от другите етноси в страната? Ако го мислят, то тогава те умишлено правят всичко възможно ние да се стопим. E, честито. Успяват.
Всъщност какво се интересуват те от това, че мен са ме причакали, пребили и ограбили хора без работа и елементарно образование? Те въобще знаят ли какво значи т.нар. „битова престъпност”? Едва ли. Трудно могат да разберат, когато се намират в жилищните си, в сгради от затворен тип. Защо живеят там? За да покажат колко са богати или защото се страхуват? Или и двете?
Но да се върна на правоимащите. На държавата на абсурдите. На държавата, чиито закони са написани само за да съществуват. Сигурно за да има какво да учат студентите по право.
Незаконна къща? Дори и след бедствието в Аспарухово нямаше виновен. Не, това не е природно бедствие. Това е съвкупност от държавно бездействие и неправомерно действие. Ето това се случи. Но виновни няма. Има отново „жертви”, които са действителните виновници. Понятията тук не са използвани правилно. Питам се и друг въпрос... ЗАЩО незаконните постройки продължават да никнат като гъби? Знаете ли каква подготовка се изисква, преди започването на строеж? Знаете ли колко пари отиват за купуване на земя, за документи, за формалности. А колко време? А кoлко нерви?
Е, много хора пропускат този неприятен етап и минават на най-веселата част – строежа. На чужда земя, без документи, без разрешение. Хиляди задължения неизпълнени. И за чия сметка? За нас, за тези, които са искали всичко да им е изрядно, за тези, които са чакали с години, докато си вдигнат къщата.
И какво прави нашата държава евентуално? Бута незаконната постройка и нататък? Намира алтернатива за «жертвата». Настанява я някъде. Ама разбира се. Семейството има 5 деца, 3 от които не ходят още на училище. Отново реализирани само права. Справедливо ли е? Ти не изпълняваш свое задължение, а вместо наказание, получаваш поощрение. Държавата му казва «Не се тревожи! Дори и пак да си построиш къща, нищо няма да ти направим.»
Кажете ми ще сплаши ли държавата такива хора? Дори и да им събарят 5 пъти къщата, тези тухли пак не струват толкова пари, колкото «изправният» човек е дал за да е спазен законът.
И не, не ми е жал за тези, към които законът е бил справедлив. Той затова е създаден. Мен някой ще ме пожали ли, когато стане време аз да строя къщата си? Някой ще ми даде ли пари, за да купя земята си? Не. Тогава защо и аз да проявявам съчувствие?

0 коментара:

Публикуване на коментар