А как ще постъпите Вие? Кратък тест.

Ходили ли сте на интервю за работа? Вероятно повечето от вас са ходили, но и да не сте – няма значение. Тази статия е именно за вас. Може да Ви е от полза!
Pixabay.com
Предполагам знаете, че има някои основни въпроси, които Ви задават интервюиращите. Като започнем от най-баналните като кратко описание на вашата личност (име, образование и т.н.), до по-съществени въпроси. Такива въпроси целят най-вече да установят доколко сте мотивирани да заемете именно този пост. Важни са тонът с който отговаряте, увереността и визията, естествено.
Сега ще Ви покажа нещо съвсем различно, нещо, което работодатели са използвали при интервюиране на кандидатите. Определено е интересно!

Ситуацията е следната: Вие карате кола през нощта. Тъкмо и дъждовно е. Много неприятно. Докато си карате, изведнъж минавате през една спирка, като на нея забелязвате трима души:
1) стара баба, която изглежда много зле и отдалеч й личи, че скоро може да иде на другия свят;
2) ваш стар приятел, който преди много години Ви е спасил живота;
3) жената/мъжът на Вашите мечти;
Уловката е в това, че Вие имате двуместна кола, което налага да вземете със себе си само един човек. И в тази ситуация въпросът е един: Кой ще качите в колата? Бабата, приятелят или мъжът/жената?
Преди да си отговорите на този въпрос си помислете внимателно.




Помислихте ли? И какъв е Вашият отговор?
И сега нека се върнем на самото интервю. На него болшинството от кандидатите са направили своя избор – кой бабата, кой приятелят, кой човекът на техните мечти. Само един от тях, обаче, отговорил различно – той и бил назначен. Какъв е бил неговият отговор? Много просто, той казал, че ще слезе от колата, ще даде ключовете на стария си приятел, който да откара бабата в болницата. А самият шофьор ли? Той ще остане на спирката с любовта на живота си.

Бяхте ли се сетили за такъв отговор? Може би не. Ако Ви е чудно защо от този своеобразен „тест” е бил назначен работник, то ще Ви отговоря. Това е тест, който показва ценностната система на човек, а също и способността му да се справя с трудни ситуации. Нима Вие бихте взели на работа човек, който оставя старата, болна баба на улицата и взема готината мацка в колата си? Или човек, който оставя стария си приятел (на когото, междудругото, дължи живота си), за да закара напълно непозната жена, която изглежда болна? Ако пък не избере любовта, то тогава за този човек може да се каже, че не следва мечтите си и лесно се отказва от тях. Всички много добре знаем, че открием ли щастието, трябва веднага да го хванем здраво и да не го пускаме. Любов, човечност и преданост. Може би така може да обединим 3-те ситуации, които най-общо може да бъдат реализирани. Но ако едно от тях липсва – това не говори добре за работодателя.

Както във всяко нещо, така и тук трябва да се постига баланс. Когато Ви бъдат задавани въпроси, не бързайте да отговаряте с това, което Ви се струва най-логично. Хубаво е да обмислите друг начин, друг вариант, чрез който Вие сами ще бъдете доволни от направения избор. Успешни интервюта!
Pixabay.com

0 коментара:

Публикуване на коментар