Искате успехи? Тогава спрете да мислите!

Мисловният процес може да бъде пагубен за нас.
Ако сте запалени по спорта, може би помните петия сет от полуфинала на US Open. Тогава, когато тенис легендата Роджър Федерер губи от съперника си Новак Джокович. Поради случайност на съдбата, както казва самият Федерер.Спортните експерти, които се занимават с това да анализират действията на спортистите са на мнение, че Федерер губи не заради слаба физическа подготовка, а заради нещо съвсем друго – той просто мисли прекалено много. Проявява душевна слабост. Федерер разбира, че съперникът му притежава нещо, което той няма – способността да не мисли.
Pixabay.com
Силата да не мислиш
Липсата на мисли е състояние, в което човек, в определен решаващ за него момент спира да мисли. В главата му остават само целите и навиците, които са били изградени през годините. Когато главата Ви гъмжи от мисли, това винаги ще Ви пречи – без значение дали сте актьор, спортист или общ работник. Мислите убиват вдъхновението, трябва да действаме така, сякаш сме в транс. Не случайно почти всички песни, роли и спортни игри са печелени именно по този начин. А обяснението е много просто – докато постоянно в главата ни се въртят мисли, ние губим ориентацията си и способността да действаме. Вътрешният ни монолог може да заглуши гласа на здравия разум. Дори е установено, че при пазаруването, колкото по-малко информация знаем за продукта, толкова по-правилен ще бъде нашият избор. Когато се дава голямо количество информация – и за производители, особени характерситики и т.н., ние просто се объркваме и правим грешен избор.

Най-важното е да не размислим
Ако поставяме една мишка в такива условия, в които храната в 60% от случаите е в лявата част на стаята, а в 40% от случаите – в дясната, то вероятността да иде към лявата страна е по-голяма. При малките деца е по абсолютно същия начин. При студентите вече е доста по-различно – те правят най-различни изчисления, опитват да открият някаква логика и така достигат по-лоши резултати от мишките и малките деца. Колкото повече растем, толкова повече спираме да се доверяваме на инстинктите си и разчитаме на знанията, които сме придобили с годините. Вземете за пример робота – ако той трябва да Ви изчисти стаята, ще го направи много по-нескопосано, защото все пак той действа под различни команди. Ще е много по-лесно Вие да изтриете прахта, ще стане и по-бързо.

Игнориране на информацията
Най-общо се има предвид това, че когато имаме някаква допълнителна информация в някаква сфера (политика, спорт и т.н.), ние често правим грешен избор. Когато, например, имаме някакви знания за футболните отбори и за техните възможности, победи и т.н., и на базата на тях правим прогнози, то често те се оказват грешни. Ако пък вземем един неразбиращ човек, който се доверява единствено на емоциите си и на това, доколко е „чувал” за този отбор, то неговите прогнози могат да бъдат увенчани с успех.

Ключовият момент са фоновите знания
Искам да уточним едно нещо – това да не мислите не значи да не се интересувате, или пък да сте невежи. Преди важния за вас момент трябва в главата Ви да присъства нужната за Вас информация – Джокович не е победил Федерер случайно. Неговите действия са били обмислени стотици пъти преди това. При едно изследване между студенти им било казано, че ще бъдат проверени знанията им. Но те ще бъдат разделени на афроамериканци и на бели студенти. Ще се сравняват резултатите на 2-те групи. И ще познаете ли какво е станало? Афроамериканците са показали по-слаби резултати. Защо? Защото започнали да мислят, че ще представят своята етническа група и затова се напрегнали повече, с желанието да покажат по-добрите резултати. Но не се получило, защото те усетили, че отговорността е паднала върху тях. Резултатите били по-добри, когато се направил същият експеримент, но участващите не били разделени на черни и бели.

Как да се научим да не мислим?
Просто трябва да програмираме така мозъка ни, че да не мислим прекалено много. Трябва да се отдадем на удоволствието от самия процес, без да се напрягаме с мисли за евентуалния резултат.

0 коментара:

Публикуване на коментар