Психологически съвети

Всеки от нас е уникален, но психолозите продължават да ни изненадват с открития, които биха могли да улеснят живота ни. Ето Ви някои „уловки”, които биха могли да направят живота Ви по-лесен.
pixabay.com
1) За да разберете дали някой Ви харесва, изберете си една дума и всеки път, когато събеседникът Ви произнася нея или някакъв синоним, кимайте и се усмихвайте. Ако сте му симпатични, то скоро ще забележите, че този човек използва тази дума постоянно.

2) Ако искате да Ви възприемат сериозно, кажете, че „така е казвал вашият баща”. Хората са склонни несъзнателно да вярват на родителските съвети.

3) Станете шампион на играта „Камък, ножица, хартия”. Как? Много е просто! Задавайте на опонента си въпрос точно преди началото на играта. В повечето от случаите играчът ще избере „ножица”, защото ще е разсеян от въпроса Ви.

4) Ако искате вашият събеседник да се съгласи с Вас, не забравяйте да кимате, когато задавате въпрос. Кимането се възприема като знак за това, че всичко, което казвате е самата истина. Плюс това хората са склонни да кимат в отговор.

5) Мечтали ли сте си за празен автобус в 8 сутринта? В места, в които има голямо натрупване на хора, винаги гледайте по направление на движението Ви, а не към хората срещу Вас. Ще се удивите колко лесно тълпата „изчезва”. Просто по принцип хората гледат в очите хората срещу себе си, за да видят направлението им и да не се блъснат в тях. Затова им се струва толкова натоварено, защото просто се напрягат!

6) Случвало ли Ви се е в главата Ви да се е набила някаква песен, която с радост бихте забравили? Тогава просто се сетете за края на песента. При ефекта на Зейгарник, изследваните лица, без значение от техния пол и възраст си спомнят по-добре незавършените задачи, отколкото завършените задачи. Именно затова, ако помислите за края на песента, веднага ще забравите началото.

7) Искате детето Ви да яде броколи? Тогава, вместо да го питате дали ги иска или не, то по-добре поставете пред него 2 чинийки. В едната нека има 2, а в другата – 5 броколи. По този начин Вие карате детето да се чувства така, сякаш е приело решението само, а не сякаш Вие сте го накарали. Можете да използвате този трик и при други аналогични ситуации.

8)  Ако Ви се струва, че ви преследват, просто започнете да се прозявате и погледнете хората около Вас. Тъй като прозяването е заразително, то със сигурност ще разбере кой Ви наблюдава.

9) Всеки ще Ви помогне да донесете определена вещ, например кутия, ако, докато му я предавате, продължавате да говорите. Голяма част от хората няма да забележат „уловката” и ще вземат кутията. Но трябва да внимавате с внимателните хора – те могат да се смутят.

10) Ако Ви предстои ръкостискане, то тогава се убедете, че ръцете Ви са топли. Топлите ръце се асоциират с дружелюбие и приветливост, докато досег със студени ръце може да породи у другия човек неприязън.

11) Перифразирайте това, което е казал събеседникът Ви, и го повторете. Тогава той ще разбере, че действително го слушате и разбирате. Но не прекалявайте.

12) Ако искате някой да Ви помогне, то тогава започнете „молбата си” с думите „Трябва ми твоята помощ...”. Хората не обичат да изпитват чувство за вина, затова няма да могат да Ви откажат.

13) Ако някой не Ви харесва, искайте му химикал. От една страна, хората не са склонни да помагат на тези, които не им харесват, но от друга – това е прекалено малка услуга, за да Ви откажат. По този начин човекът ще се убеди, че не сте му чак толкова неприятен.

14)  Когато група от хора се смеят, всеки инстинктивно гледа към този, който му е най-приятен.
pixabay.xom
15) Ако сте напрегнати и трябва да правите нещо, от което се притеснявате, то тогава може да опитате да дъвчете дъвка. Това се асоциира с чувството за безопасност.

16) Ако някой Ви се кара, то тогава запазете спокойствие. Може с това си спокойствие да си навлечете още по-голям гняв от събеседника, но в последствие той ще изпита силно чувство на вина, заради своето поведение.

17) Ако на зададен въпрос човек отговаря само частично, или е уклончив, няма смисъл да го питате още веднъж. По-добре е просто да го погледнете в очите. Така той най-вероятно ще разбере, че отговорът му не е задоволителен и ще е принуден да го продължи.


18) Когато пишем или говорим е по-добре да не употребяваме фрази като „аз мисля” или „струва ми се”. Те се подразбират сами по себе си и звучат неуверено. 


19) Преди важно интервю си представете, че интервюиращият е ваш стар приятел. Така ще се чувствате по-добре, по-спокойни и уверени.


20) При среща с определен човек винаги му се радвайте искрено. Сами ще забележите, че при следващата Ви среща, той самия ще се радва да ви види. 


21) Хората са по-склонни да ни окажат малка услуга, след като са ни отказали по-голяма.


22) Много от симптомите на стреса съвпадат с проявите на радостно възбуждане (тежко дишане, учестено сърцебиене). Ако убедим себе си, че ситуацията е положителна, а не заплашителна, негативният ефект от стреса обезателно ще намалее.


23) Ако опитаме да сме уверени в себе си и в същото време да вършим добре работата си, хората ще го забележат. И ще се „лепят” за нас.

24) Когато очаквате от някого критики и обиди, то задължително седнете до него. Тогава той ще се изрази доста по-меко.


25) Ако Ви се налага да работите с много хора, то тогава просто закачете зад гърба си огледало. Хората ще започнат да се държат с вас много по-коректно, защото на никого не му харесва да вижда себе си ядосан.


26) При запознанство опитайте да определите цвета на очите на събеседника. Той без да осъзнава ще почувства към вас симпатия в следствие на малко по-дългия зрителен контакт.


27) Ако Ви предстои първа среща, целете се да заведете другия на някое приятно място. Тогава този човек ще ви асоциира с положителните емоции от тази среща.

pixabay.com

3 коментара:

  1. на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

    ОтговорИзтриване
  2. I write from abroad

    And I think need : peace on Earth and good among people

    ОтговорИзтриване
  3. YouTube | VIVO360 Videos, Photos, Videos | vIVO360.cc
    Youtube is the home for videos and you can stream them online. youtube. YouTube is the home of movies and you can stream them online. mp3 juice

    ОтговорИзтриване